2014. december 20., szombat

Beleszól-e a Milan a bajnoki harcba?

Bulváros a cím, és aligha ilyen kontextusban várnánk, de valóban megtörténhet. A Roma és a Juventus között kiélezett csata folyik, hétvégi győzelmével pedig lépéselőnybe kerültek Tevezék. Erre kellene most pozitívan reagálniuk a Farkasoknak. Papírforma alapján jó esélyük van a győzelemre, de a Milan annyira kiszámíthatatlan, hogy lehetetlen jóslatokba bocsátkozni. Vajon képes lesz Pippo csapata egymás után kétszer a szebbik arcát mutatni?



A Napoli elleni felvezetőben aggódtam a védelem miatt, mivel a bajnokságban ők az egyik legjobbak a széleken vezetett támadások tekintetében. Benitez balfasz taktikája és Pippo megfontoltabb védekezése azonban lehetővé tette, hogy ebből semmit nem érvényesítettek. Sok támadást vezettek ugyan szélről, de nem okoztak megoldhatatlan akadályt a két bombabiztos belső védő számára. Bizony azon a meccsen kulcsfontosságú volt, hogy Mexés és Rami kellően higgadtak maradjanak és a legfontosabb pillanatokban is jól mentsenek. Ma ez a feladat vélhetően a 3. és 4. számú belső védő feladata lesz (bár sorrendet szerintem Pippo sem tudna mondani), így azért lényegesen nehezebb feladat vár a csapatra. 

Mexés formája úgy vélem megér egy külön bekezdést. Bevallom a francia nagy kedvencem volt a Roma játékosaként, kifejezetten üde színfoltja volt az olasz bajnokságnak. Hamar az egyik legjobb belső védővé nőtte ki magát, nem véletlen, hogy már akkortájt érdeklődött iránta a Milan. Aztán idővel veszített a motivációjából, visszaesett a teljesítménye és megkérdőjeleződött a helye a kezdőben is. Körülbelül ilyen körülmények között szerezte meg a Milan nagyjából 2 évvel később, mint ahogyan meg kellett volna egyébként szerezni. Akkor mégis örültem Mexésnek, mert valahol bíztam benne, hogy visszanyeri a játékkedvét, ezzel együtt a koncentrációját és magabiztosságát is. Nem így lett. Erősen közepes teljesítménnyel mutatkozott be a Milanban, ami Silva mellett és Nesta után elég harmatosnak tűnt. Silva eladása után ráadásul az egyik legfontosabb védővé vált a csapaton belül. A jelek szerint ezek a helyzetek rossz hatással vannak rá. Neki verseny kell, őt valahogy tűzbe kell hozni. Az elmúlt két éve ugyanis nem nagyon szólt másról, mint rossz helyezkedésekről, indokolatlanul durva belépőkről és minden meccsében benne volt a piros lap. Idén megváltozott a helyzet. Két minőségi belső védő is elé került a sorban, a remek vébé után pedig az sem volt kérdéses, hogy Zapata is több lehetőséget kap. Ja, és még a Lord is ott volt. Mexés tehát az 5. számú belső védőként kezdte a szezont, ami éves fizetését tekintve eléggé ciki, mind a két fél szempontjából. Úgy tűnik ez kellett ahhoz, hogy újra arra koncentráljon, amihez tulajdonképpen ért. Tartom, hogy Mexés nem rossz képességű labdarúgó, csak elképesztően lusta, nehezen kezelhető figura. Egy ilyen védőre nem lehet építeni a hátsó alakzatot. Ezért nagy talány, hogy mi legyen a szerződésének meghosszabbítására hajtó franciával. A mostani formájában nyilván szüksége van rá a Milannak, de mi van ha ez csak fellángolás és a hosszabbítás után megelégszik a kispaddal is? Habár év elején nem gondoltam, hogy ezeket a sorokat leírom, de elképzelhető, hogy kiérdemli a hosszabbítást. Nyilván jelentős fizetéscsökkentéssel. Bár ez nem nagy áldozat tőle, ugyanis nem találtok még egy olyan hülyét, aki 4 milliót fizetne neki, és ezt ő is pontosan tudja. Még azt hozzátenném, hogy maximum 1 éves hosszabbításban gondolkoznék, így aztán minden szezonja arról szólhatna, hogy küzd a következő Milanos idényért.



De vissza a meccsre. Az olasz csapatok közül egyértelműen a Roma használja ki legjobban a széleket. Szinte bármely csapatra rá tudják erőszakolni a kontráikat, olyan gyors játékosokkal, mint Gervinho ez nem is meglepő. A kulcs azonban mégis inkább a középpálya és Rudi Garcia filozófiája. A középpályán két nagy hiányzó is akad. Strootman egyelőre még nem 100%-os, aki nyilván alapembere ennek a Romának akkor is, ha idén nélküle menetelnek a Farkasok. A másik pedig Pjanic, őt viszont eddig nem kellett sokszor nélkülözni. Mivel ennek a csapatnak ő az esze, ezért joggal feltételezhetjük, hogy könnyebb dolga van a Milannak. Ami persze nem jelenti azt, hogy könnyű. Garcia már tavaly is egészen jól megoldotta a hiányzókat, tehát nem mondhatjuk, hogy csak azért hatékony a középpálya, mert minőségi embereik vannak. A filozófia is fontos. A francia mester alapvetően labdabirtoklása épít, jelenleg ők a leghatékonyabbak ezen a téren a bajnokságban (62%). Ha így támadnak, akkor nagy szerepük van a szélső védőknek. Garcia azokat favorizálja ezen a poszton, akik elsősorban a támadáshoz tudnak sokat hozzátenni. Különösen igaz ez Maiconra, aki a legveszélyesebb pontja lehet a Roma támadásainak. Önmagában ezzel elég veszélyesek lehetnek, de végeredményben akkor igazán ütősek, ha a labda nem náluk van. Ilyenkor megint a középpálya jön szóba, ahol nagyon kiegyensúlyozottan veszi ki a részét mindegyik középpályás a labdaszerzésből. Mivel alapvetően labdabiztos, intelligens középpályásaik vannak, ezért lehetőségük van gyors ellentámadásokra. Ilyenkor inkább a szélsőkre kell figyelni, különösen Gervinhóra, akit labdával együtt sem könnyű lefutni és egyenesen világklasszis lenne a srác, ha a kapu előtt is határozott lenne. Plusz ott van a kapitány is, neki már futnia sem kell, ha cserébe kiosztja a szokásos kulcspasszait.



Hasonló taktika működhet, mint amit a Napoli ellen csinált a Milan. Csak épp sokkal nehezebb lesz megoldani. Hondának és Bonaventurának (valószínűleg ők lesznek szélen) mélyen vissza kell zárni és besegíteni a Bonera-Armero kettősnek. Utóbbi kellemes meglepetés a támadások terén (jobb, mint De Sciglio), ugyanakkor nem véletlen, hogy Pippo nem igazán bízott benne, hátul tényleg nem megbízható. Különösen a kolumbiai oldala lehet gázos, mert a Roma alapvetően aszimmetrikusan támad, 43%-ban jobb oldalról indulnak. (Erről már volt szó, labdabirtoklás esetén Maicon szerepe jelentős.) Itt tehát vélhetően nagy szerepe lesz annak is, hogy a középpálya mennyire tud visszazárni és besegíteni, mert egy lendületből induló Maicon-Gervinho páros megállítása nem a legkönnyebb feladatok egyike.

Az előjelek alapján tehát a Roma esélyesebb, de múlt héten is valami ilyesmit tippeltem a Napoli ellen. A feladat hasonló lehet, a kivitelezés ellenben jóval nehezebb. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése